Javljalnik/detektor ogljikovega monoksida

Ogljikov monoksid je strupen plin, ki v stanovanjih nastane kot stranski produkt nepopolnega izgorevanja v kurilnih napravah. V stanovanjih predstavljajo največje tveganje notranji prostori, ki imajo nameščene kurilne naprave z vlekom zraka iz prostora. Njeno delovanje je neposredno povezana tudi z pridobivanjem tople vode, zato je tveganje pri tuširanju, ko naprava deluje s polno močjo, še toliko večja, v kolikor je naprava nameščena v kopalnico.
Ogljikov monoksid je toksičen tako za človeka kakor tudi za domače živali, saj se v krvi namesto kisika veže na hemoglobin v rdečih krvničkah in prepreči, da bi kri uspešno dovajala vso potrebno količino kisika do tkiv in organov v telesu, ki sčasoma odpovejo. Je brez vonja, okusa in barve, zato ga sami ne moremo zaznati, znaki zastrupitve pa so nespecifični.

V izogib nevarnosti zastrupitve z ogljikovim monoksidom je potrebno na prvem mestu poskrbeti, da bo naprava za ogrevanje redno vzdrževana po navodilih proizvajalca s strani strokovno pooblaščene osebe.

Namestitev detektorja ogljikovega monoksida je dodatni preventivni ukrep, ki prepreči ne vedočo izpostavljenost nevarnemu plinu in s tem potencialno rešuje življenja. V prostoru deluje tako, da preverja koncentracijo strupenega plina v zraku in v kolikor ta preseže kritično koncentracijo, z glasnim alarmom opozarja na nevarnost. V kolikor se to zgodi, je potrebno prostor dobro prezračiti, napravo za ogrevanje ugasniti in poklicati pooblaščenega serviserja, da ugotovi napako in jo popravil. V kolikor je posameznik dalj časa izpostavljen ogljikovemu monoksidu mora nujno poiskati zdravniško pomoč!

Iščete upravnika?

Zaupajte nam nekaj osnovih podatkov vašega objekta ter vaše kontaktne podate in poslali vam bomo našo ponudbo.

ZAHTEVAJ PONUDBO

BREZPLAČNA POMOČ

Brezplačno svetovanje strankam v zvezi z upravljanem in vzdrževanjem objekta

 01 542 10 70 | 041 759 777